ÖZET:
- Düşüş trendinin sonunda görülür.
- Piyasanın yukarı yönde gideceğini gösterir.
- İlk gün siyah gövde ve beraberinde gelen uzun beyaz gövdeden oluşur.
- Beyaz mum siyah mumun kapanışından daha aşağıda açılır açılışından çok daha yüksekte kapanır böylece formasyon teyit alınır.
- Beyaz mumun kapanış fiyatının aşılmasıyla pozisyon açılır ve zarar kes noktası beyaz mumun en düşük fiyatı olarak belirlenir.
TANIM:
Piyasa düşüş trendinin sonuna geldiğinde oluşan bir formasyondur ve ilk gün görülen siyah mum satıcıların güçlü olduğunu gösteri.
İkinci gün gözlemlenen beyaz mum ise, kendisinden önce gelen daha küçük siyah mumu tamamen içine alarak satış baskısın bitirmiş, çok önemli dipten dönüş yapmıştır.
Yutan boğa formasyonu piyasada bir dibin oluştuğunu gösterir. Her ne kadar piyasa yeni en düşük fiyatı test ettikten sonra bunu gerisini getirememiş olsa da bir kez test edilen bu fiyat artık dibi oluşturan geçerli destek haline gelmiştir.
YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ:
Piyasada satıcıların baskısı sürerken ortaya çıkan yutan boğa piyasada trend dönüşümüne işaret eder. İlk gün görülen siyah mum düşüş sinyaline devam eder. Gün içerisinde düşüş trendi gücünü kaybeder ve boğalar piyasayı yönlendirmeye başlar. Alım baskısı satış baskısının üzerine çıkar ve sonuç olarak piyasa bir önceki günün açılışından daha yukarıda kapanır.
Üçüncü günün kapanış fiyatı ile ilk gün oluşan siyah mum çubuğun orta noktasından yüksek olur ise formasyon teyit alınır.
İŞLEME GİRİŞ:
Formasyonun teyit edilmesi için formasyonu oluşturan mum fiyatından, daha yüksek fiyatlarda kapanış önemlidir. Sonraki mum çubuklar ile bu durumun teyidi alınır.
ZARAR KESME NOKTASI:
Fiyatların yukarı gitmesi beklenirken, fiyatlar aşağı doğru düşmeye başlar ve yeni oluşan mum çubuklar zarar kesme noktasının altına gelirse stoploss gerekir.
Stoploss seviyesi beyaz uzun gövdeye sahip mum çubuğun gün içinde değdiği en düşük fiyat olarak kabul edilir.
YUTAN BOĞA: CLEBİ 18 TEMMUZ 2000